.::: SANELCITY | :::.
  HOME
  SLIKE
 Malo smijeha
  Kontakt

www.SanelCity.com
 
 
R A D N I C K I - L E K S I K O N
 


--- RADNA JEDINICA ---

Jedinica rada je radna jedinica. Jedna radna jedinica je jednako: vrijednost clana pomnozeno sa smjeloscu brigadira podjeljeno sa budnoscu radnicke kontrole.

--- RADNO VRIJEME ---
Najkrace odstojanje izmedju dva prepuna autobusa. Zbir radnih dana je radna nedjelja.

Sastoji se iz dva djela:

1. Priprema vikenda.

2. Odmor od vikenda.

Vikendom radnicka klasa ide u raj.

--- RADNA VOLJA ---
Ima pet stepena, najmanja je u ponedjeljni. Ponedjeljno gadjenje prema radu danas je vec drzavno-gradjansko pravo. A u utorak ~ - kako je to rekla jedna plavusa poslije zurke - ili ce stici, ili ne...

--- OBUSTAVA RADA ---
Prvi put je primjenila jedna atinjanka po imenu Lusistrate, a zadnji put jedan elektricar iz Poljske.

--- POMOCNI RADNIK ---
Kod gradnje pomocnik radnika je pomocni radnik, a pomocnik pomocnog radnika je vlasnik gradnje. Platu pomocnog radnika odredjuju stroga pravila. Ne moze biti manja od plate univerzitetskog docenta, i ne moze biti veca od plate predsjednika vlade.

--- RADNICKO PORIJEKLO ---
U sterilnom obliku danas se vec rijetko javlja. U pedesetim godinama najcesce porijeklo je bilo intelektualac radnickog porijekla i radnik intelektualnog porijekla. Od ovih brakova su nastali najbolji seljaci.

--- RADNICKI DOM ---
Kod otvaranja prisutna je i televizija. Poslije najvise kad izgori.

--- FIZICKI RADNIK ---
Fizicki radnik je naprimer jedan elektricar koji sjedi pored jednog preklopnika i sa jednim pokretom obustavi energiju cjelom rejonu.

--- INTELEKTUALNI RADNIK ---
Intelektualni radnik je npr. hirurg koji od osam ujutru do cetiri poslijepodne neprekidno operise stojeci. Fizicki i intelektualni rad kod nekih privatnika se javlja zajedno. Fizicki rad je strucni rad a intelektualni je utaja poreza.

 

Copyright © 2002 - 2021 SanelCity | All rights reserved | Broj posjeta: